Декларирам, че ще използвам предоставените материали от електронната библиотека съобразно чл.24, ал.1, т.9 от ЗАКОН ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА единствено и само за научни, културни и образователни цели, без извличане на търговска полза, без търговски интерес и без цел печалба.Не Да
Optical characteristics of wines: development of an express method for wines’ comparative identification and its application in practice // Изследване на оптичните характеристики на вина с цел разработване на експресен метод за тяхното сравнително идентифициране и приложението му в практиката
Дата
2020Автор
Minkova, Stefka
Минкова, Стефка
stefka.minkova@mu-varna.bg
Резюме
This study aims to investigate and determine the optical characteristics of wines by using the methods and means of applied photonics, to study their antioxidant properties as well as to establish the correlations between them and the measured optical characteristics in order to develop an express method for the identification of samples and the application of the obtained results to assess the impact of moderate wine consumption on human health.
When comparing the French and the Bulgarian wines, the antioxidant potential of French wines has been similar to the one of the Bulgarian wines in the respective test system with ABTS and DPPH radicals. The comparison of applied photonics parameters for French and Bulgarian wines has shown that in the French samples and the samples from the region of Harmanli the optical density at a wavelength of 520 nm has been greater than that at a length of 420 nm and 620 nm. Most of the Bulgarian samples, averaged over grape variety and region, have been found with comparable optical density at 420 nm and 520 nm. Целта на дисертационният труд е свързана с изследване и определяне на оптични характеристики на вина с методите и средствата на приложната фотоника, изследване на антиоксидантните им свойства и установяване на корелации между тях и измерените оптични характеристики, с цел разработване на експресен метод за идентифициране на образци и приложение на получените резултати за оценка влиянието на умерената консумация на виното върху човешкото здраве.
При сравняване на френските с българските вина, антиоксидантният потенциал на френските вина е сходен с този на българските в съответната тестова система с ABTS и DPPH радикал. От направеното сравнение на параметри на приложната фотоника за френски и български вина е установено, че при френските образци и пробите от района на Харманли оптичната плътност при дължина на вълната 520 nm е по-голяма от тази при дължина 420 nm и 620 nm. При повечето български образци, осреднени по сорт грозде и регион, се наблюдава сравнимост между оптичната плътност при 420 nm и 520 nm.