Декларирам, че ще използвам предоставените материали от електронната библиотека съобразно чл.24, ал.1, т.9 от ЗАКОН ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА единствено и само за научни, културни и образователни цели, без извличане на търговска полза, без търговски интерес и без цел печалба.Не Да
Food Allergy in Infants in the Pleven Region, Bulgaria – Risk Factors and Behaviour // Хранителни алергии в кърмаческа възраст в Плевенския регион – рискови фактори и поведение
Дата
2020Автор
Nedkova-Milanova, Vanya
Недкова-Миланова, Ваня
oa@mu-varna.bg
Резюме
Food allergy is an immunoglobulin E-meditated reaction, to which the organism’s immune system reacts to a food allergen, recognizing it as harmful. Some individuals, especially children up to 3 years of age, have a genetic predisposition towards atopic illnesses and have an increased tendency towards developing food allergies. The frequency of atopy decreases with the increase of age, and older children and adults develop respiratory allergies more frequently. Animal protein, egg whites, cow milk, fish, seafood, soy, wheat, chocolate and nuts (almonds, peanuts) are among the leading allergens in early childhood.
The presence of some diagnostic difficulties in early detection and of different approaches to the treatment and prevention of food allergy in children the need for the study of some risk factors for its development.
We aimed to determine at what age are the manifestations of cow’s milk protein allergy occur, to identify some risk factors for the occurrence of food allergy in infants, and determine IgE and Hb values in children with cow’s milk protein allergy in the Pleven region, Bulgaria. Алергичните заболявания (атопичен дерматит, хранителна алергия, бронхиална астма) са често срещани при деца до 3 годишна възраст. Честотата им намалява с нарастването на възрастта. Потенциален алерген може да бъде всяка храна. За кърмачета и малки деца е доказано, че най-честите хранителни алергени са животински белтък, яйчен белтък, краве мляко, фъстъци, риба, соя, пшеница. Алергията към протеините на кравето мляко е водеща сред хранителните алергии при кърмачета и деца до три годишна възраст и е с най-честа изява алергичен колит. Проявява се в рамките на първите дни до няколко седмици след въвеждане на краве мляко или МК. Честотата на АПКМ е най-висока през първата година от живота и достига около 2-3%, като спада под 1% за възрастовата група над 6 години
Наличието на някои диагностични затруднения в ранното откриване и различните подходи за лечение и превенция на хранителна алергия при децата определят необходимостта от проучването на някои рискови фактори за развитието й.
Целта ни беше да проучим рисковите фактори за появата на хранителна алергия, разпознаването и диагностицирането й, клиничните й изяви и възможностите за профилактика сред кърмачета от Плевенския регион.