Декларирам, че ще използвам предоставените материали от електронната библиотека съобразно чл.24, ал.1, т.9 от ЗАКОН ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА единствено и само за научни, културни и образователни цели, без извличане на търговска полза, без търговски интерес и без цел печалба.Не Да
Study of the Influence of Some Factors on Tooth Bleaching // Изследване влиянието на някои фактори върху избелването на зъби
Дата
2024Автор
Stankova, Silviya
Станкова, Силвия
silviastankova@abv.bg
Резюме
The thesis examines the experience of dentists and patients regarding tooth bleaching and the influence of physical and chemical factors on the mechanism of bleaching and its effects on teeth. The most common clinical protocol includes the application of a bleaching product with a high concentration of hydrogen peroxide (HP) in one visit with 2-3 applications of the bleaching agent with an average duration of 15 minutes. Over 95% of patients do not associate tooth bleaching with worsening of OHRQoL The application of blue light and electric current leads to an increase in HP concentration with a peak at the fifth minute, followed by a decrease without reaching the baseline. By UV-VIS spectroscopy, the whitening effect on black tea extract occurs almost twice as fast after activation with blue light. Ionophoretic activation leads to a weaker, but smoothly onset whitening effect. The concentration of HP plays a major role in the whitening effect, horseradish peroxidase increases it to the greatest extent, and ferrous sulfate and catalase have a similarly weaker effect on it. There is no statistical difference between the visual and spectrophotometric methods in assessing the whitening effect. For the first time, the microroughness parameters Rq, Rsk and Rku were determined except Ra and Rz, as well as the profile curves of the surface of teeth subjected to in vitro bleaching. Дисертационният труд проучва опита на лекари по дентална медицина и пациенти относно избелването на зъби и изследва влиянието на физични и химични фактори върху механизма на избелване и ефектите от прилагането на избелващи продукти върху зъби. Най-разпространеният клиничен протокол включва прилагане на избелващ продукт с висока концентрация на водороден пероксид (НР) в едно посещение с 2-3 апликации на избелващия агент със средна продължителност от 15 мин. Над 95% от пациентите не асоциират избелването на зъби с влошаване на OHRQoL Прилагането на синя светлина и електрически ток води до повишаване на концентрацията на НР с пик на петата минута, последвано от спад без достигане до изходните стойности. При UV-VIS спектроскопия избелващият ефект върху екстракт от черен чай настъпва почти два пъти по-бързо след активиране със синя светлина. Йонофоретичното активиране води до по-слаб, но плавно настъпващ избелващ ефект. Концентрацията на НР има основна роля за избелващия ефект, хряновата пероксидаза в най-голяма степен го повишава, а железният сулфат и каталазата имат сходно по-слабо въздействие върху него. Липсва статистическа разлика между визуалния и спектрофотометричния метод при оценка на избелващия ефект. За първи път са определени параметрите на микрограпавост Rq, Rsk и Rku, както и кривите на профила на повърхността на зъби, подложени на избелване in vitro, освен Ra и Rz.