I hereby declare that I will use the electronic library contents in compliance with COPYRIGHT AND RELATED RIGHTS ACT, Article 24, paragraph 1, item 9, only for scientific, cultural and educational purposes, without commercial gain, without commercial interest and non-profit.No Yes
The Importance of Breastfeeding for the Health of Children up to 3 Years of Age Born in Families at High Risk for Allergies // Значение на кърменето за здравето на деца до 3 години от семейства с висок риск за алергия
Date
2023Author
Marinova-Achkar, Miglena
Маринова-Ашкар, Миглена
oa@mu-varna.bg
Metadata
Show full item recordAbstract
One hundred twenty children with a family history of allergy, born full-term, without accompanying diseases and malformations, were followed from birth to 3 years of age to study the influence of breastfeeding on the growth, acute morbidity, allergy expression and neurodevelopment (ND). Weight, height, head circumference and allergic manifestations are monitored at 2, 4, 6 months, at 1 year and at the age over 2 years. The influence of exclusive breastfeeding, the duration of breastfeeding, and the type of milk feeding are also examined on the appearance of allergies and acute morbidity. ND is studied by applying the DP-3 methodology while controlling for the factors: smoking of parents, number of family members and siblings. Breastfed babies have been found to have a healthier growth rate and have fewer and shorter respiratory and digestive illnesses. Children with food allergies get sick and are hospitalized more often from acute illnesses. Children with atopic dermatitis have a slower growth rate than those without. The expression of allergies is more common in boys. Allergies are most common in those fed by standard infant formula. Most allergies occur in children who were breastfed less than 6 months. Children of smoking mothers have lower indicators of ND. The use of infant formula versus breast milk is a statistically significant factor on boys' overall ND. The duration of breastfeeding does not affect the ND. The number of family members influences the ND. Проследяват се 120 деца с фамилност за алергия, родени доносени, без придружаващи заболявания и малформации от раждането до 3 годишна възраст, за да се проучи влиянието на кърменето върху растежа, острата заболяемост, изявата на алергии и нервно-психическо им развитие (НПР). Следят се тегло, ръст, обиколка на глава и наличие на алергични прояви на 2, 4, 6 месеца, на 1 година и на възраст над 2 год. Разглежда се и влиянието на изключителното кърмене и продължителността на кърменето, както и на вида млечно хранене върху изявата на алергии и острата заболяемост. НПР се изследва чрез прилагане на методиката DP-3 при контролиране на факторите тютюнопушене на родителите, брой членове на семейството и брой братя/сестри. Установи се, че кърмените имат по-здравословен темп на растеж и боледуват по-рядко и по-кратко от заболявания на дихателната и храносмилателна системи. Децата с хранителна алергия боледуват и се хоспитализират по-често от остри заболявания. Децата с атопичен дерматит имат по-бавен темп на растеж от тези без. При момчетата изявата на алергии е по-честа; Най-често алергии се срещат при хранените със стандартни млека за кърмачета. Най-много алергии се проявяват при деца, кърмени по-малко от 6 месеца. Децата на майки-пушачки имат по-ниски показатели на НПР. Използването на млека за кърмачета спрямо кърмата са статистически значим фактор върху общото НПР на момчетата. Продължителността на кърменето не влияе на НПР. Броят на членовете на семейството влияние на НПР.