I hereby declare that I will use the electronic library contents in compliance with COPYRIGHT AND RELATED RIGHTS ACT, Article 24, paragraph 1, item 9, only for scientific, cultural and educational purposes, without commercial gain, without commercial interest and non-profit.No Yes
Control of Trade in Organically Produced Agricultural Products and Foods in North-Eastern Bulgaria // Контрол при търговията с биологично произведени земеделски продукти и храни в Североизточна България
Date
2022Author
Braykova, Rozalina
Брайкова, Розалина
rozalina.braykova@mu-varna.bg
Metadata
Show full item recordAbstract
The subject of organic foods is highly relevant, which stems from the growing demand for healthy and clean foods produced by applying good agricultural practices, protecting the environment and with concern for public health. The trust of organic consumers is built based on legally established characteristics of organically produced foods, the actions of the competent authorities and information about their results. This thesis contains an overview of national and international regulatory documents, scientific publications and studies on organic foods. The results of official control on the territory of the Dobrich and Varna regions in relation to the use of terms and designations of organic food for the period 2014 – 2019 have been analyzed. The conducted scientific research provides reliable statistical information about the knowledge of consumers and distributors from the Dobrich region, their motivation and attitudes toward their choice of organic foods. It is supplemented by data on the level of awareness of producers and traders about the regulatory requirements when trading in organic foods.
Consumer purchases of organic food would increase with more guarantees of origin, recognition of the organic logo and objective labelling features, access to more seasonal foods, support for the local economy, and improved educational capacity of producers and distributors on biological production. Темата за биологичните храни е актуална, което произтича от нарастващото търсене на здравословни и чисти храни, произведени чрез прилагане на добри земеделски практики, щадящи околната среда и с грижа за общественото здраве. Доверието на биологичните потребителите се изгражда въз основа на нормативно установени характеристики на биологично произведените храни, действията на компетентните органи и информация за резултатите от тях.
Настоящият дисертационен труд съдържа обзор на национални и международни нормативни документи, научни публикации и проучвания, свързани с биологични храни. Анализирани са резултати от официален контрол на територията на областите Добрич и Варна във връзка с употребата на термини и означения на биологични храни за периода 2014-2019г. Проведеното научно изследване предоставя достоверна статистическа информация, относно знанията на потребители и дистрибутори от област Добрич, тяхната мотивация и нагласи в избора им на биологични храни. Допълва се от данни за нивото на информираност на производители и търговци за нормативните изисквания, при търговия с биологични храни.
Купуването на биологични храни от потребителите би се повишило при наличие на повече гаранции за произход, увеличаване на разпознаваемостта на биологичното лого и обективните признаци на обозначаване, достъпа до повече сезонни храни, подкрепа за местната икономика, подобряване на образователния капацитет на производители и дистрибутори, относно биологичното производство.