I hereby declare that I will use the electronic library contents in compliance with COPYRIGHT AND RELATED RIGHTS ACT, Article 24, paragraph 1, item 9, only for scientific, cultural and educational purposes, without commercial gain, without commercial interest and non-profit.No Yes
Study of antioxidant, antiobesity and antidiabetic action of fruit extracts of Sambucus ebulus in vitro and in vivo//Проучване на антиоксидантното, антиобезитното и противодиабетно действие на екстракти от плодове на Sambucus ebulus in vitro и in vivo
Date
2015Author
Tasinov, Oskan
Тасинов, Оскан
oskan.tasinov@gmail.com
Metadata
Show full item recordAbstract
[EN] The goal of the scientific study is to analyze the protective, antioxidant, antiobesity and antidiabetic action of fruit extracts of Sambucus ebulus L. in different experimental models in vitro and in vivo by: 1. Phytochemical analysis of various fruit extracts of S.ebulus: - Determination of concentrations of total polyphenols, anthocyanins, antioxidant (AO) activity of fruit extracts of S. ebulus depending on the type and concentration of extragent; 2. Determination of cytotoxicity of S. ebulus extracts used in cell culture experiments; 3. Study of the protective effect of S. ebulus fruit extracts on 3T3-L1 preadipocytes in terms of t-ButOOH induced oxidative stress, through the analysis of gene expression of proteins from intracellular AO defence and those associated with the process of inflammation; 4. Study of the protective effect of: a) ethyl acetate fraction of total methanolic extract of S. ebulus fruits on 3T3-L1 cells under the conditions of ethanol-induced inflammation by analyzing the gene expression of proteins from intracellular AO defence and those associated with inflammation; b) S. ebulus fruits aqueous extract on J744A.1 macrophages in terms of LPS -induced inflammation by analyzing the gene expression of proteins from intracellular AO defence and those associated with inflammation; levels of proinflammatory proteins and those related to ER-stress; 5. Examination of the influence of S. ebulus fruit tea on healthy volunteers through an analysis of: - serum AO capacity in healthy subjects; - blood sugar levels; - plasma lipid levels of healthy volunteers; - protein levels of proinflammatory cytokines and adipokines, and the gene expression of some of these. [BG] Целта на научен труд е да се анализира протективното, антиоксидантно, антиобезитно и противодиабетно действие на екстракти от плодове на Sambucus ebulus L. в различни експериментални модели in vitro и in vivo, чрез: 1. Фитохимичен анализ на различни екстракти от плодове на S.ebulus: - определяне концентрацията на тотални полифеноли, антоцианини, антиоксидантна (АО) активност на екстракти от плодове на S. ebulus в зависимост от вида и концентрацията на екстрагента; 2. Определяне на цитотоксичността на използваните в експериментите с клетъчни култури екстракти от S. ebulus; 3. Изследване на протективното действие на екстракти от плодове на S. ebulus върху 3T3-L1 преадипоцити в условия на t-ButOOH индуциран оксидативен стрес, чрез анализ на генната експресия на белтъци от вътреклетъчната АО защита и такива свързани с процеса на възпаление; 4. Изследване на протективното действие на: а) Етилацетатна фракция на тотален метанолен екстракт от плодове на S. ebulus върху 3T3-L1 клетки в условия на етанол-индуцирано възпаление чрез анализ на генната експресия на белтъци от вътреклетъчната АО защита и такива, свързани с възпалението; б) Воден екстракт от плодове на S. ebulus върху J744A.1 макрофаги в условя на LPS-индуцирано възпаление чрез анализ на генната експресия на белтъци от вътреклетъчната АО защита и такива, свързани с възпалението; нивата на провъзпалителни белтъци и такива, свързани с ER стрес; 5. Изследване на влиянието на чай от плодове на S. ebulus върху здрави доброволци, чрез анализ на: · АО активност на серуми от здрави доброволци; · нивата на кръвна захар; · нивата на липиди в серуми на здрави доброволци; · белтъчните нива на провъзпалителни цитокини и адипокини и генната експресия на някои от тях.