Декларирам, че ще използвам предоставените материали от електронната библиотека съобразно чл.24, ал.1, т.9 от ЗАКОН ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА единствено и само за научни, културни и образователни цели, без извличане на търговска полза, без търговски интерес и без цел печалба.Не Да
Optimization of Clinical Approach and Dietotherapy in Gluten Enteropathy /// Оптимизиране на клиничния подход и диетолечението при глутенова ентеропатия
Дата
2018Автор
Трифонова, Лили
Trifonova, Lili
Lili.Trifonova@mu-varna.bg
Резюме
Глутеновата ентеропатия е едно от най-разпространените автоимунни стомашно чревни разстройства. Заболяването е хронична, автоимунна форма на ентеропатия – с прицелен орган тънкото черво, в генетично предразположени деца и възрастни, малко по-често при жени отколкото при мъже и води до поява на малдигестия и малабсорция. Глутеновата ентеропатия се характеризира с имунно-медиирано увреждане на йеюеналната лигавица при генетично възприемчиви лица от прием на глутен. Глутенът представлява белтък, който се среща в пшеница, ръж, ечемик и отчасти в овес. Част от болните понасят овес без последствия, но е необходима индивидуална преценка и строг контрол. Болните с глутенова ентеропатия не понасят алкохол разтворимата фракция на глутена - глиадин. Излагането на човешкият организъм на глутеновото въздействие при прием на различни хранителни и нехранителни вещества предизвиква мултисистемно разстройство с широка гама от клинични прояви – най-известната, от които е ГЛУТЕНОВАТА ЕНТЕРОПАТИЯ. Gluten enteropathy is one of the most common autoimmune gastrointestinal disorders. The disease is a chronic, autoimmune form of enteropathy - with the target organ of the small intestine, genetically predisposed children and adults, slightly more frequent in women than in men, leading to maldigestion and malabsorption. Gluten enteropathy is characterized by immune-mediated damage to the hepatic mucosa in genetically susceptible individuals by intake of gluten. Gluten is a protein found in wheat, rye, barley and partly in oats. Some of the patients tolerate oats without consequences but individual judgment and strict control are needed. Patients with gluten enteropathy do not tolerate the alcohol-soluble gluten-gliadin fraction. Wheat-containing products are an important part of the daily menu around the world. Hexaploid and tetraploid are the most common types of wheat grown for food production. The differences in nutritional qualities between the two species are determined technologically to a significant extent by the composition of the gluten grains. Gluten is the water insoluble fraction of wheat protein beans and consists of high and low molecular subunits - glutenins (HMW - GS and HMM - GS) and monomeric gliadins (Alpha, beta, gamma - gliadins). The exposure of the human body to gluten action in the administration of various food and non-food substances causes multisystems with a wide range of clinical manifestations - the most infamous of which is Gluten enteropathy.